Nieuws
Extra informatie over roeien vanaf 1 juli
Geplaatst door 'willemien' op 2-jul-2020 10:54:20
Met ingang van 1 juli mogen alle boottypen het water weer op! In het weekend gaat ook de sociëteit weer open. Dit alles binnen de richtlijnen van het RIVM met 1,5 meter afstand en thuisblijven bij klachten. De veiligheid van iedereen staat voorop.
De RVA heeft nog een aantal specifieke afspraken.
Het aangepaste coronaprotocol vind je op de site, onder de tab vereniging. Lees deze goed door. Een paar zaken wil ik benadrukken.
- Het is verplicht op voorhand een boot te reserveren. Daarbij handhaven we het tijdslot van anderhalf uur en een maximum van 5 tegelijk aan het vlot.
- Desinfecterende middelen staan bij de schuifdeuren. Was je handen bij het fonteintje bij de waterslang en gebruik regelmatig desinfecterende gel.
- Houd op het terrein anderhalve meter afstand.
- Zet je tas bij de boot die je gaat gebruiken.
- Gebruik de kleedkamers alleen als het nodig is. Hier geldt een maximum van 8 personen tegelijk in die ruimte. Er mogen 2 personen tegelijk douchen.
- De boot de Steijns blijft voorlopig op de "Coronastand". Dus met meer ruimte tussen stuurman/vrouw en roeiplaatsen.
- De sociëteit gaat op zaterdag en zondag weer open.
- Looproutes zijn aangegeven richting sociëteit.
- In de>>
Aangepast corona-protocol
Geplaatst door 'Ad' op 1-jul-2020 11:21:06
Per 1 juli zijn de regels m.b.t. corona verder versoepeld. We mogen onder andere weer roeien in meerpersoonsboten en gebruik maken van onze kleedkamers en douches. Ons corona-protocol is daarop aangepast. Je vindt het onder vereniging/coronaprotocol.
Vanaf 1 juli alle boottypen weer toegestaan
Geplaatst door 'Ad' op 26-jun-2020 18:41:19
Vanaf 1 juli is het tijdens sporten niet meer nodig om 1,5m afstand te bewaren. Dit betekent dat we weer in alle boottypen kunnen roeien! Dit is al doorgevoerd in het afschrijfsysteem. Met ingang van nu kunnen alle boten weer gereserveerd worden voor roeien op of na 1 juli.
Het bestuur is zich nog aan het beraden over verdere details van de versoepeling, en zal daar ook de publicaties van het NOCNSF en de KNRB (maandag verwacht) in meenemen.
Roeien op > 1,5 meter vervolg
Geplaatst door 'erica' op 22-jun-2020 17:03:49
Aeneas, Gaia en Steijns.
Vanaf vandaag zijn er 3 meerpersoons boten beschikbaar. Alle 3 zijn aangepast naar 2 roeiers en 1 stuur, met minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.>>
Roeien op > 1,5 meter
Geplaatst door 'erica' op 20-jun-2020 01:00:25
Vanaf deze zaterdag kan ook de Gaia weer worden afgeschreven.
Net als bij de Aeneas is de inrichting zodanig aangepast dat er > 1,5 meter ruimte tussen de bemanning is. Ook de Gaia is nu geschikt voor 3 personen.
Door de aanpassing van de stuurplaats is er wel iets van het comfort ingeleverd, de stuurman/vrouw zit nu op de luchtkast.
De klusploeg zal maandag verdergaan met corona-ombouw, zodra er meer boten beschikbaar komen kun je dit lezen op de site.
nieuws van de instructiecommissie
Geplaatst door 'Margreet H' op 18-jun-2020 23:00:53
Nieuws van de instructiecommissie
Langs meerdere kanalen komen er verzoeken bij ons voor instructielessen. Vanzelfsprekend kan er nog geen instructie in een meerpersoonsboot gegeven worden tenzij het personen betreft die uit één huishouden komen. Ook komen er verzoekjes bij ons voor een korte opfriscursus voor de C1 of skiff van leden die de stap graag weer willen maken maar zich daartoe nog niet helemaal voldoende vrij voelen. Om zoveel mogelijk leden het water op te krijgen in een éénpersoonsboot zijn de volgende intekenlijsten klaargezet:>>
roeien in een C4
Geplaatst door 'Joke Ydema' op 10-jun-2020 21:51:30
Roeien in een C4. Vanaf aanstaand weekend is het mogelijk om te roeien in een C4. Voorlopig kun je alleen de Aeneas hiervoor afschrijven. Hoe gaat een en ander in zijn werk?
  • je schrijft de Aeneas af voor 3 personen volgens het time-slot.
  • Je roeit als volgt: een op de stuurplek, een op plek 1(boeg) en een op plek 3(tweede slag) Op deze manier wordt de 1,50 m afstand gewaarborgd.
  • Het uitbrengen van de boot: je rijdt met je ploegje de boot naar buiten tot de aangegeven streep voor de rollerbaan. Een persoon staat aan de rollerbaanzijde, bij de achtersteven. De twee anderen staan bij de boeg, ieder aan een kant van de rigger. Met een hand houd je de rigger vast, met de andere hand het boord. Zo breng je langzaam de boot in het water. De persoon bij het vlot leidt de boot recht over de rollers.
  • Het instappen gaat als bekend.
  • Let op: bij windkracht 5 of harder, niet gaan roeien op deze manier: je kunt de boot niet houden omdat je slechts met twee man roeit. Ook bij windkracht 4, even nadenken: kan deze bemanning dit aan? Bij twijfel: niet gaan.
  • Het binnenbrengen gaat op dezelfde manier maar dan andersom: een persoon bij de boeg, twee bij de laatste riggers.
Doe alles met>>
Afstelling materiaal & invloed op roeihaal
Geplaatst door 'Ad' op 4-jun-2020 15:55:17
Door corona heeft het video-vergaderen een grote vlucht genomen. Ook de KNRB heeft dit medium omarmt en organiseert nu met enige regelmaat zogenoemde 'webinars'. Dat zijn eigenlijk kleine colleges via het web. Je ziet de presentatie en ziet en hoort de spreker en andere deelnemers. Ook is het mogelijk om vragen te stellen en een discussie te houden. Recent heb ik op deze manier deelgenomen aan een webinar over het afstellen van roeiboten. De spreker had daarbij een interessante benadering gekozen van een driehoek met op de hoekpunten de kracht op het roeiblad, de weg/lengte van het blad door het water en het tempo (halen/minuut). Samen bepalen die de hoeveelheid energie die een roeier levert en dus de snelheid van de boot. En de acht dingen die je kunt afstellen aan een roeiboot, hebben elk hun eigen effect op deze driehoek. Mocht je dit webinar hebben gemist, geen nood want ik heb de presentatie toegezonden gekregen en deze opgeslagen in ons archief, in de map KNRB. Het volgende webinar is op 16 juni, en heeft de titel 'De mens, de aap en de computer'. Belooft ook weer interessant te worden. Je kunt je opgeven via de site van de KNRB.>>
Roeien voor de jeugd t/m 18 jaar
Geplaatst door 'Ad' op 1-jun-2020 12:12:58
De jeugd van 13 t/m 18 jaar moest, net als de volwassenen, bij het buiten sporten een onderlinge afstand van 1,5m bewaren. Hierdoor konden zij alleen in skiffs roeien. Vanaf 1 juni is die regel versoepeld: voor alle jeugd t/m 18 jaar geldt dat zij samen, onder begeleiding van een coach,  buiten mogen sporten zonder 1,5m afstand te bewaren. Dit betekent dus dat zij/jullie weer in alle boottypen kunnen roeien! Andere regels blijven wel gewoon gelden, dus blijf thuis al je (corona-)klachten hebt, was je handen en vermijd drukte (de regel van maximaal 5 boten aan het vlot/op het terrein blijft gelden).
Digitale voorjaars ALV
Geplaatst door 'Ton ten Have' op 20-mei-2020 18:02:30
Het bestuur van de Roeivereniging Alphen nodigt u uit voor de digitale Algemene Ledenvergadering. De agenda en bijbehorende bijlagen zijn te vinden op onze site onder archief/vereniging/ALV april 2020. Om het geheel goed te laten verlopen, werkt het bestuur met de volgende planning. A. De leden en donateurs worden uitgenodigd om schriftelijk vragen te stellen.  De vragen kunt u stellen via forum. Ga hiervoor naar onze site onder “Nieuws”. B. Op 2 juni sluit de termijn van het stellen van schriftelijke vragen. C. Op 8 juni bespreekt het bestuur de ingekomen schriftelijke vragen in de bestuursvergadering. D. Op 16 juni  zijn alle vragen op forum beantwoord. E. Op 22 juni organiseert het bestuur, indien noodzakelijk, een online video vergadering.>>
Nog geen wherry’s, vieren en achten
Geplaatst door 'willemien' op 17-mei-2020 20:17:45
De skiffjes en C1-tjes glimmen weer. Zij zijn blij dat ze het water van het Aarkanaal weer mochten voelen. Soms zien we een C2 of een dubbel twee over het water gaan. Dat mag omdat dit leden zijn die een huishouden vormen. De wherry’s, C2x+, vieren en achten mogen nog steeds niet. Het probleem is dat er 1.35 m tussen de roeiplaatsen zit. Dit is niet de gewenste anderhalve meter. De KNRB is in samenwerking met de NOC*NSF aan het onderzoeken of de vieren ook het water op mogen. Maar daarna moeten ook de Gemeente en GGD groen licht geven. Zover is het nog niet. Zo snel er meer duidelijkheid komt, later we het meteen weten. Dus helaas mogen/ kunnen nog heel veel leden niet roeien. Houd vol! Alle bestuursleden en commissarissen hopen oprecht om iedereen weer snel te kunnen begroeten. Met vriendelijke groet, Willemien Agterof
Als koeien in de wei...
Geplaatst door 'marielene' op 13-mei-2020 20:14:17
Maandag 11 mei… wij, roeiers boven de 18 jaar, mogen skiffen. 12 mei roei ik, na 8 weken, in de Brasem. De skiffeurs die dan op het water zijn zie ik allemaal roeien met een brede glimlach. Het voelt bij mij als de koeien in ‘Boer zoekt Vrouw’ die na een lange winter eindelijk de wei in mogen en allerlei rare bokkesprongen maken van geluk. In een skiff is dat natuurlijk anders. Zeker de eerste halen worden met veel beleid en niet watervrij gemaakt. Geeft niks. De spits is eraf. Nog een tip. Lees het door het bestuur zeer voortvarende en heldere coronaprotocol op de website. Handig om te weten voor je voor de eerste keer gaat roeien. Er moet veel gepoetst worden met doekjes en je mag maar met 5 boten aan het vlot en voor de loods liggen. Zie nu, in het afschrijfboek dat er in 3 dagen meer dan 50 skiffeurs hebben afgeschreven. Ik ga het liefst nu elke dag even roeien. Wat een geweldige sport.
Doop tweede recreatieskiff
Geplaatst door 'MirjamK' op 9-mei-2020 16:38:05
Vanmorgen mocht ik de nieuwe recreatieskiff van de RV-A dopen! Omdat daar alleen Erica, Ad en Ralph bij waren, hierbij de tekst van mijn toespraakje en een foto als bewijs.>>
Corona-protocol
Geplaatst door 'Ad' op 8-mei-2020 21:46:15
Op woensdag 6 mei heeft het kabinet de maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat per 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. 
Dit is zeer verheugend nieuws! Maar de 1,5m eis en de blijvende eis om alle hygiëne maatregelen in acht te nemen, betekent dat we nog steeds voorzichtig moeten zijn en dat het roeien voorlopig – op enkele uitzonderingen na – beperkt is tot roeien in 1-persoonsboten (skiff, C1x). Om een en ander in goede banen te leiden, heeft het Bestuur van de RV Alphen, mede in overleg met de KNRB en andere roeiverenigingen, hiervoor een protocol ontwikkeld, het corona-protocol. Hierin staan regels en afspraken waaronder het roeien voor alle leeftijden weer mogelijk is. 
Het Bestuur doet een dringend beroep op alle leden om zich aan dit protocol te houden. Dit is niet alleen van belang voor je eigen gezondheid maar ook voor dat van je clubgenoten. Het protocol is te vinden op de website van de RVA: klik op ‘vereniging’ en dan op ‘coronaprotocol’.
Helaas is roeien in meerpersoonsboten nog niet mogelijk, wat voor velen onder ons zal betekenen dat>>
Roeien voor volwassenen in eenpersoonsboten
Geplaatst door 'willemien' op 7-mei-2020 14:47:49
Gelukkig kruipen we voorzichtig uit de lock-down.
De jongeren van de RVA mochten al roeien vanaf 29 april.
Nu mogen ook de volwassenen vanaf maandag 11 mei het water op in C1 en skiff.
Daar zijn we heel blij mee.
We houden ons natuurlijk allemaal aan de hygiëne voorschriften die ons inmiddels wel bekend zijn.
De anderhalve meter afstand houden, is cruciaal.
Het bestuur heeft een protocol opgesteld waar alle leden zich aan moeten houden.
Dit document krijgt elk lid aanstaand weekend in zijn/ haar mailbox.
Laten we ons allemaal aan die gedragsregels houden en ons verantwoordelijk voelen voor elkaar.
We hopen dat de meerpersoonsboten ook weer snel het water op mogen.
Met vriendelijke groet mede namens andere bestuursleden en commissarissen,
Willemien
Alle oudere berichten zijn te vinden in het forum onder 'Nieuws'.
Agenda
Alphen blad
Weer
Roeinieuws