Inleiding

Jaarlijks organiseren diverse Nederlandse roeiverenigingen van april tot oktober een twintigtal langeafstandstochten. Deze tochten maken deel uit van het Marathonklassement van de KNRB. De lengte van deze tochten ligt meestal tussen de 50 en 100 km.  Marathonroeien is een vorm van duursport die kenmerken heeft van zowel het wedstrijdroeien als het toerroeien. De nadruk ligt meer op de sportieve prestatie dan op de recreatieve kant van het roeien. Je zit al snel 5 ŗ 6 uur in de boot. Bij de meeste marathons wordt gevaren in twee categorieŽn: wedstrijd en prestatie.

De wedstrijden worden voornamelijk gevaren in C2x+ en C4x+-boten en de prestatietochten in C2x+, C4x+-boten en wherryís. Als je deelneemt aan minimaal zes marathons in een jaar en meer dan 300 km roeit, dan wordt je opgenomen in het KNRB-Marathonklassement.

De marathontochten zijn verspreid over het hele land en je roeit over de mooiste rivieren, kanalen en plassen van Nederland. Er is van alles wat. Stuiteren op de golven van zeeschepen in de havens van Rotterdam, verdwalen tussen de rietpollen van de Wieden en de Weerribben, je verwonderen over het landelijke gebied op roeiafstand van die grote stad aan de Amstel of genieten van het oer-Hollandse landschap bij een van de tochten in het Groene Hart.

Marathonroeien is een combinatie van roeitechniek, conditie en teamspirit. Maar ook de stuurvaardigheden zijn van belang om de boot te kunnen manoeuvreren in allerlei soorten roeiwater en onder verschillende omstandigheden.

De MarathonCommissie probeert jaarlijks naast de Elfsteden Roeimarathon en onze eigen Groene Hart Marathon rond Alphen aan meerdere marathons deel te nemen.

Het staat de leden uiteraard vrij om zelf een andere marathon uit te zoeken en daar zelf de deelname van te regelen.

De kalender voor 2024 kan hier worden gevonden. Mocht je met een eigen team willen inschrijven dan kan de Marathon commissie dit voor je regelen, stuur een e-mail naar marathon@rv-alphen.nl.