Roei-instructie voor nieuwe leden

In het voor- en najaar houdt de RVA Open Dagen. Aansluitend daarop beginnen de roeilessen. Die starten in april en in september, meestal op zaterdagochtend en woensdagavond. Zodra het vroeg donker wordt, is er één maal per week instructie op zaterdagochtend.

De eerste vier lessen zijn kennismakingslessen. Je betaalt hiervoor €25,-. Wanneer je vindt dat roeien de geschikte sport voor je is word je lid van de RVA en vervolg je de instructie.

In een serie van ongeveer 20 lessen leer je de roeitechniek en het besturen van een boot, een C4x+. Dat gebeurt in groepjes van 4 tot 5 personen in een gestuurde 4-persoonsboot (dat is een gestuurde boot met vier roeiers en een stuurman of -vrouw). Aan het eind van deze cursus roei je af en krijg je bij het met goed gevolg afleggen van de bekwaamheidsproef een bevoegdheid om zelfstandig in Wherry’s en gestuurde C-boten te roeien.

 

Een andere wijze om het roeien te leren is het 'cybernetisch' roeien. Dat betekent dat je direct in een 1-persoons gladde boot stapt, skiff genaamd. Let wel, dat is een smalle en gladde boot zonder kiel, dus veel minder stabiel dan de C-klasse boten. Vooral de jeugd begint op deze wijze met de roei-instructies; je balanceert met de roeiriemen op het water zoals een koorddanser met zijn evenwichtsstok (dus de riemen nooit loslaten) op het slappe koord balanceert. Veel succes en plezier ermee!