Leren roeien

Roeien ziet er misschien heel makkelijk uit. Toch vraagt het enige inspanning om de roeibeweging goed onder de knie te krijgen. Nieuwe leden zonder roei-ervaring krijgen daarom een aantal maanden instructie. Je leert de roeitechniek en hoe je de boot de juiste kant op stuurt. Ook wordt aandacht besteed aan de omgang met het materiaal en de vaarregels.

Instructie volwassenen
De instructie voor volwassenen is op zaterdag om 11:00 uur en op woensdag om 19:00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Zodra het te vroeg donker wordt vervalt de woensdagavond.
Het aantal instructeurs en boten is beperkt. Na aanmelding kom je op onze wachtlijst. Zodra je kan starten krijg je daarvan bericht. 

Instructie jeugd
De jeugdinstructie is op zaterdagochtend. Jeugd tot 14 jaar start om 11:30 uur en vanaf 13:00 uur roeit de jeugd vanaf 14 jaar. De jeugdafdeling heeft geen wachtlijst.
De instructie voor studenten wordt in overleg met de coördinator van het studentenroeien afgesproken.

Proeflessen
De eerste vier lessen zijn proeflessen. Je maakt kennis met het roeien en de vereniging. Voor de vier proeflessen betaal je € 25,-. Ben je enthousiast en word je lid van de RVA? Dan ga je verder met de basisinstructie. Het bedrag dat je hebt betaald voor de proeflessen wordt in mindering gebracht op de eerste contributiebetaling.

Basisinstructie
De basisinstructie voor volwassenen geven wij in een boot met stuurman/vrouw. In groepjes van 2 tot 5 personen en onder leiding van een instructeur ga je roeien op het Aarkanaal. In het begin stuurt de instructeur de boot. Na een aantal lessen ga je ook zelf sturen. Ongeveer twintig lessen later doe je een roeiproef. Bij voldoende resultaat krijg je de bevoegdheid om zelfstandig te roeien.
Na de basisinstructie kan je verder met de gevorderdeninstructie. Daarbij ligt de nadruk op het sturen.
Voor de liefhebbers volgt daarna de instructie in een boot zonder stuur.

Jeugd en studenten starten vaak in een skiff - een boot waar je alleen in zit. Later volgt het ploegroeien in een boot met stuur.

Instructeurs
Onze instructeurs zijn allemaal vrijwilligers die zelf ook roeien bij de RVA.