Doelstelling

De primaire doelstelling van de roeivereniging Alphen is het bevorderen en faciliteren van de roeisport met aanverwante sociale activiteiten voor jong en oud die woonachtig zijn in de regio Alphen aan den Rijn.

De roeisport kan zowel op individuele basis als in teamverband worden beoefend en dat kan op een recreatieve wijze of met als doel nationale (en soms zelfs internationale) wedstrijden te roeien.

Vloot

Voor het realiseren van deze bovenstaande doelstelling staan diverse middelen tot onze beschikking. Dat zijn natuurlijk als voornaamste de boten, maar daarnaast zijn zeker belangrijk het gebouw en de locatie daarvan aan het Aarkanaal bij de Zeegerbrug (grens Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen en Ter Aar). Op de pagina vloot is een goede beschrijving te vinden van alle soorten boten die de vereniging in bezit heeft (en dat zijn er best veel!).

Gebouw

In 1986 is het huidige verenigingsgebouw (Zeeger) gerealiseerd dankzij de inzet van de leden op de lokatie nabij de Zegerbrug. Deze lokatie wordt door de gemeente Alphen aan ons verpacht in erfpacht. De lokatie is zondermeer erg gunstig gelegen aan het Aarkanaal.

In het gebouw zijn diverse faciliteiten ondergebracht die het roeien mogelijk en nog aangenamer maken; dit zijn o.a. de botenloods voor opslag van boten, de dames- en herenkleedkamers met douche en toiletgelegenheid, de werkplaats (op de 1e verdieping) en niet onbelangrijk de sociëteit of wel “de soos” met binnenbar & zonneterras. Het is een unieke plek op dit drielandenpunt van Alphen, Ter Aar en Aarlanderveen.

in 2009 is er een tweede loods (Aar) geplaatst voor de opslag van boten. In de nieuwe loods bevindt zich de ergometerruimte ("krachthonk"). Op 27 maart 2010 zijn de nieuwe en gerenoveerde faciliteiten feestelijk door de burgemeester geopend.

Botenwagens

RV Alphen is in het bezit van twee eigen botenwagens, geschikt voor het vervoer van onze boten naar andere mooie plekjes in Nederland of daarbuiten (recreatie en wedstrijden) en vervoer naar andere verenigingen voor het houden van wedstrijden.
Soms maken leden daar gebruik van voor een echte roeivakantie, want ook dat is heel leuk om te doen.