Roeicarrière: Wendy van Vliet

Hallo oud-clubgenoten,

Toen Ruud van der Marck mij benaderde om een verslag te schrijven van mijn “roeicarrière” was ik aangenaam verrast. Een stukje over hoe het allemaal is begonnen en ook weer geëindigd, voor op de website van Roeivereniging Alphen. Hoewel ik de roeisport alweer wat jaartjes achter mij heb laten liggen, kwamen er, toen ik mijn ‘roeivader’ aan de lijn had, direct weer wat mooie momenten naar boven.

Goud op Coupe 1995: Wendy op slag
Het begon allemaal rond 1990 toen mijn tante en haar vriendin mij enthousiast probeerden te krijgen voor de roeisport. Na wat proefvaren was ik eigenlijk direct al om en besloot lid te worden.
Er was destijds ook al veel aandacht voor de jeugd met het vrijdagmiddag roeien, het roeikamp etcetera. Zo kwam het dat ik veel aanwezig was op de vereniging en mijn oog viel op wat wedstrijdroeiers. Dat leek mij ook wel wat, een snelle boot, een coach op de fiets ernaast, en meer uitdaging.
Na wat rondvragen mocht ik uiteindelijk eerst beginnen met de regiowedstrijden, wat een leuke en leerzame opstap was naar het wedstrijdroeien waar ik in 1992 mee ben gestart.
Samen met Martijn Bekker en later ook Christel Rijnten vormde ik een nieuw groepje onder leiding van Ruud, onze coach.
Na een winterseizoen vol met kracht- en conditietraining en vele kilometers op het water startte ik M16 met de Winterwedstrijd in Delft. Dat was wel even wat anders dan een regiowedstrijd, 5 kilometer tegenwind en ook nog erg koud…als 10e geëindigd in mijn categorie. Maar goed, de Heineken roei-vierkamp en de Skiffhead volgden en daar zat ik wat beter in de race. Met wat collega roeiers uit Amsterdam werden wij eerste bij de Heineken roei-vierkamp en vlak daarna won ik ook de Skiffhead. Vanaf toen had ik de smaak te pakken en wilde meer ‘blik’.
In mei 1992 werd ik Nederlands kampioen in de skiff en verdiende daarmee mijn eerste uitzending naar een internationale wedstrijd in Duisburg. Het was een geweldige ervaring, een zeer mooie roeibaan en natuurlijk veel andere tegenstanders. Dit bracht de nodige spanning met zich mee en resulteerde in bijna omslaan, na een grote snoekhaal bij de start. Ik werd daarop zo kwaad dat ik harder begon te roeien en uiteindelijk na een flinke inhaalslag net geen eerste werd, maar toch met een goed gevoel de wedstrijd afsloot.
Na dit succesvolle beginjaar volgden er nog een aantal jaren met veel eerste plaatsen in de skiff maar ook in andere nummers, zoals de dubbel vier en de dubbeltwee. In 1994 mocht ik naar de Coupe de la Jeunesse in België. Dit werd toen gezien als de opstap naar de WK voor junioren. Ik was mee als reserve maar ook als reserve roei je daar je wedstrijden zodat je toch niet voor niets mee bent. Tot 2 keer toe (vanwege het dubbele programma op de Coupe) werd ik eerste in de skiff en tot mijn verbazing was ik op de zaterdag als reserve nog sneller dan de winnares uit het echte skiff-veld.. In 1995 ging ik er helemaal voor, er werd speciaal een nieuwe dubbeltwee, de Harder, aangeschaft op de roeivereniging, waarin Christel en ik veel trainden om de WK te behalen. In mei van dat jaar kregen wij een uitzending naar Keulen om daar te roeien tijdens de Kölner Junioren Regatta dit was één van de meetpunten voor de selectie voor het WK. Het ging daar ontzettend goed want zowel in de dubbeltwee als in de dubbelvier behaalden wij daar de eerste plaats. Verder behaalde ik in dit jaar niet zoveel eerste plaatsen wel werd ik vaak tweede, maar goed dat telt niet zoals iedereen wel weet. Helaas ging het WK voor mij uiteindelijk niet door, dat was best een grote teleurstelling.
Goud op de Coupe (Wendy staat links)
Goud op de Coupe (Wendy staat links)
Wel werd ik gevraagd om in een 4- naar de Coup de la Jeunesse in Frankrijk te gaan, een nieuwe uitdaging, welke uiteindelijk resulteerde in 2 gouden medailles. Dit was voor mij toch een mooie afsluiting van 4 jaar wedstrijdroeien. Na die tijd heb ik nog 1 jaar wedstrijden geroeid bij studentenvereniging Njord in Leiden maar ik merkte toen al dat het steeds moeilijker werd om mijzelf nog te motiveren. Uiteindelijk ben ik na dat jaar ook gestopt en mij verder gaan concentreren op mijn studie en alle leuke dingen die studeren met zich meebrengt.
Inmiddels woon ik in Badhoevedorp, wat niet zo ver van het Amsterdamse Bos vandaan is, en ben ik nog vaak in de buurt van de Bosbaan te vinden. Als ik die boten dan zie gaan, kriebelt het toch wel en zou ik best nog wel eens een keertje in willen stappen.
Alles bij elkaar is het een zeer mooie en leerzame tijd geweest die ik niet had willen missen. Je moet er op dat moment veel voor laten en hard trainen om tot goede resultaten te komen maar het is zeker de moeite waard. De nieuwe talenten van de RV Alphen zou ik daarom willen zeggen; ga ervoor en laat je door niets weerhouden om met wedstrijdroeien te beginnen; Het is een geweldige ervaring!!

Groet van Wendy van Vliet
( )

Blikkenlijst:

Heineken Roei-vierkamp 1992 in 4x+
Skiffhead 1992
ZRB 1e in de skiff
ARB 1e in de 2x
Hollandia 1e in de skiff
NK 1992 in 2x 1e in de B-finale en 1e in de skiff

Skiffhead 1993
ARB in 2x 1e en in de skiff 1e
NK 1e in de skiff, 1e in de 2x en 1e in de 4x+
ZRB 1e in de skiff
Martini Regatta 1e in de 2x en 4x+

Heineken Roei-vierkamp 1994 in 4x+
Head of the River 1994 in 4x+
Internationale Belgische Roeikampioenschappen 1e in de 4x
ZRB 1e in de skiff
ARB 1e in de 4x-
Coupe de la Jeunesse 2 dagen 1e in de skiff voor wedstrijden voor reserves

Heineken Roeivierkamp 1995 in 4x+
Kölner Junioren Regatta 1e plaats in de 2x en 4x
Coupe de la Jeunesse 2 keer 1e plaats in de 4-